A HISTORICAL SURVEY OF THE ATTICAN BASIN VILLAGES

A contribution to the study of their history, especially during the period of the period of Turkish rule. A history of the Koukouvaounes Village…

THE VAMPIRES IN THE GREEK LEGENDRY AND “NOMOKANONES”
A book of ecclesiastic and customary law

This is a folkloric and historic research focused on the detection of special regulations in ‘nomokanones’ from the period of the Ottoman occupation, with respect to the enforcement of strict ecclesiastic punishments on clerics and commons, due to the referred to as ‘infernals’, the known vampires of Greek legendry, as they are met in legacies and creeds round death, superstitions, songs, sayings and curses of the Greek people.

BYZANTINE AND POST BYZANTINE CHURCHES ON THE ISLAND OF TILOS

Research and additions Dodekanesian architecture of Churches. Tilos Island is located, isolated, among the islands of Dodekanisos. I could never imagine all that faith there was on those savage, barren, weathering stones through the centuries. Neither could I imagine the wealth and the great number of the churches on the island. About 150 churches are mentioned, scattered on the whole island, on the mountains, and beaches in the ravines as well as inside the caves and cavities of the rocks.

ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΙΚΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΧΕΛΙΔΟΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (16oς αι.)
ΙΣΤΟΡΙΚΗ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ – ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Ο χώρος της Αττικής είναι γεμάτος από μνημεία που εκπροσωπούν όλες τις ιστορικές περιόδους στη μακραίωνη πορεία της. Οι περισσότερο άγνωστες παραμένουν η βυζαντινή περίοδος και η εποχή της τουρκοκρατίας. Οι διάσπαρτες εκκλησίες αλλά και τα μικρομονάστηρα διασώζουν πολύτιμα και μοναδικά, για την ιστορική έρευνα της περιοχής, στοιχεία. Παρουσιάζεται ένα άγνωστο μικρομονάστηρο του 14ου-16ου αιώνα του οποίου το καθολικό έχει ενσωματωθεί με ένα μονοθάλαμο σπήλαιο που κατά την εποχή της ανάπτυξής του, λειτούργησε και ως φωτάναμα.

MONACHISM IN NE AEGEAN DURING THE 16TH AND 18TH CENTURY

Relationship between the monasteries of Amorgos and Patmos.

CONTRIBUTION ON THE ARCHITECTURE POPULAR OF DODECANESE

Rural hamlet Tilos Island. The rural nonresidential hamlet of Gera in the island of Tilos in Dodecanese is presented and studied.

THE WATERMILLS OF “LAKE COPAIS Co LTD” PLANNED RESTORATION OF THE OLD WATERMILL IN ALIARTOS

VRANA REGION IN ATTICA MARATHON
THE MONASTERY OF SAINT GEORGE AND THE POST-BYZANTINE CHURCHES AROUND IT

Historical Sources of the monastery and the inhabiting. The existing churches around Vrana region Saint Nicolas and Saint Athanasius about 16th-17th century. Part Three Vranas region, typological and form logical observation.

ΜΥΛΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ,
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«…Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη η οποία επιχειρείται για πρώτη φορά και η οποία φέρει στην επιφάνεια άγνωστα και σημαντικά πολιτισμικά, ιστορικά, κοινωνικά, δικαιϊκά, τεχνολογικά, οικονομικά, γλωσσολογικά, και λαογραφικά στοιχεία. Επιπλέον τόσο από τις παρατηρήσεις των μνημείων όσο και από τα έγγραφα, εντοπίζονται μαρτυρίες οι οποίες αποδεικνύουν την επαφή και την επικοινωνία των ντόπιων κατοίκων με άλλες περιοχές σε μια προσπάθεια μετάδοσης γνώσεων….. μια εργασία χρήσιμη στον ιστορικό, στον λαογράφο, στον κοινωνιολόγο, στον νομικό και στον φιλόλογο για την αρχειακή της τεκμηρίωση, τις θέσεις της, τους υπαινιγμούς και τα συναφή ζητήματα που θέτει ως γενικότερο προβληματισμό…»

ΔΙΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Παρουσιάζεται στη σειρά λαϊκά κείμενα της Τουρκοκρατίας, ένα άγνωστο κείμενο από ανέκδοτο χειρόγραφο κώδικα, σχετικά με το κτίσιμο της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως, του τέλους του 17ου αιώνα. Κατατίθενται ορισμένες παρατηρήσεις ως και σχετικό λεξιλόγιο.

ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ
Συμβολισμός – Λαογραφία
1. αυλόθυρες

Με τη μελέτη τούτη καταβάλλεται προσπάθεια για πρώτη φορά να τοποθετηθούν στο χώρο και το χρόνο τα νεοκλασικά μνημεία αλλά και να ερμηνευτούν και να αναδειχθούν τα αποτελέσματα του ψυχισμού του Έλληνα στα νεοκλασικά στολίδια διαμέσου των από αρχαιοτάτων χρόνων συμβολισμών, φυλακτικών, ευγονικών και αποτρεπτικών.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (12ος-19ος ΑΙΩΝΑΣ)
Aρχιτεκτονική-Eικονογραφική περιγραφή. Πρόλογος του Ομ. Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Κου Αθανασίου Παλιούρα

Παρουσιάζονται χριστιανικά μνημεία τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε περιοχές οι οποίες ανήκουν στους δήμους και τις κοινότητες της Βόρειας Αττικής. Πολύχρονη και επίπονη υπήρξε η προσπάθεια στο χώρο της Αττικής για να εντοπιστούν, να καταγραφούν και να μελετηθούν μνημεία ανέκδοτα, άλλα ελάχιστα γνωστά μέσα από δυσεύρετες μελέτες, μνημεία στα οποία έχει τροποποιηθεί η αρχική μορφή τους ή είναι ακόμη άγνωστα στη βιβλιογραφία. Τελικά, συγκεντρώθηκαν μνημεία σημαντικά, από την έποψη της τυπολογίας, ή της μορφολογίας, «αντιπροσωπευτικά» του ύφους της κάθε εποχής, εφόσον χρονολογικά εκτείνονται από τον δωδέκατο μέχρι τον δέκατο όγδοο αιώνα.

ΑΝΕΚΔΟΤΟΣ ΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΗΜΑΤΑΡΙΣΣΑΣ

Ο Κανόνας, είναι ένα ιδιαίτερο υμνογραφικό είδος που εμφανίζεται, συνδέεται και εξελίσσεται με την πρωτοχριστιανική Ακολουθία του Όρθρου. Ο παρουσιαζόμενος είναι αφιερωμένος στην Παναγία, που φέρει την προσωνυμία η Βηματάρισσα. Με το προσωνύμιο αυτό, η Θεοτόκος τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, στο Θεοβάδιστον Άγιον Όρος, στο περιβόλι της Παναγίας.
Τα τροπάρια του Κανόνα που παρουσιάζουμε, συναποτελούν ένα θαυμάσιο λειτουργικό ποίημα, ενώ παράλληλα διανθίζονται με πλήθος αθησαύριστα κοσμητικά επίθετα για την Θεοτόκο, χαρακτηριστικό στοιχείο του ποιητικού λόγου, αλλά και της γνώσης του υμνογράφου-γραφέα.

ΡΩΣΙΚΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Στη μελέτη αυτή παρουσιάζονται δισκάρια τα οποία έχουν εντοπιστεί κατά την εκτέλεση πιλοτικού προγράμματος καταγραφής των Ρώσικων εκκλησιαστικών αντικειμένων. Προέρχονται κυρίως από επισκέψεις σε εκκλησίες της Σαντορίνης και της Μήλου των Κυκλάδων, αλλά και στη Ζάκυνθο. Η μορφολογία της κατασκευής, η τυπολογία της εικονογράφησής τους, το μέγεθός τους ως και η σχέση των εντοπίων με την Ορθόδοξη Ρωσία, είναι στοιχεία τα οποία επισημαίνονται και ερευνώνται. Άλλωστε είναι σχεδόν ανύπαρχτος η σχετική με το συγκεκριμένο θέμα ελληνική βιβλιογραφία.

Ο ΔΙΚΛΙΤΟΣ ΝΑΪΣΚΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ

Εξετάζεται ένα μικρό μεταβυζαντινό μνημείο στην περιοχή Χτυπητό του χωρίου Κουκουβάουνες–Μεταμόρφωση. Πρόκειται για τον δίκλιτο εκ προσθήκης ναΐσκο της Αγίας Άννας, του 16ου-17ου αι. που φέρει τοιχογραφίες. Παρουσιάζονται τα ιστορικά, λαογραφικά στοιχεία του ναΐσκου, η αρχιτεκτονική και τυπολογική περιγραφή του ως και η μελέτη των τοιχογραφιών του που τοποθετούνται στο τέλος του 17ου ή στις αρχές του 18ου αιώνα.

ΟΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Παρουσιάζονται αρχιτεκτονικά και τυπολογικά, οι μόλις τέσσερεις μεταβυζαντινές εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου και μελετώνται οι τοιχογραφίες τους. Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνεται και ιστορικά η σχέση Καλυβίων-Χασάς, καταγράφονται άγνωστα ονόματα οικογενειών των χωρίων Χασάς και Καλυβίων, τοποθετείται χρονικά η απαρχή της δημιουργίας του οικισμού των Καλυβίων και τέλος η θέση και λειτουργία του τσιφλικιού του Στεφάν πασά στον οικισμό Στεφάνι της περιοχής.

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ – ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΥΡΡΙΝΙΟΝ – ΜΑΝΔΡΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ – ΑΤΤΙΚΚΗΣ

Είναι μια μελέτη για την άγνωστη στη σχετική βιβλιογραφία μονή της Αγίας Τριάδας στη θέση Μυρρίνιο στη Μάνδρα Αττικής. Μια εργασία σύνθετη η οποία αξιοποιεί φιλολογικά, αρχειακά, ιστορικά, αρχαιολογικά και τοπωνυμιολογικά στοιχεία προκειμένου να διαφωτίσει το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου δημιουργήθηκε, αναπτύχθηκε και καταστράφηκε η συγκεκριμένη μονή. Μια παρουσία η οποία υποθέτουμε ότι ξεκίνησε από τον 11ο-12ο αιώνα, έφθασε σε ανάπτυξη τον 13ο αιώνα, παρήκμασε και καταστράφηκε. Ξανακτίστηκε και συγκροτήθηκε ως μονή κατά τον 16ο αιώνα, αναπτύχθηκε και ανδρώθηκε τον 17ο αιώνα, ενώ έφθασε σε ακμή τον 18ο αιώνα, από όπου σταδιακά, ερημώθηκε. Σήμερα η μονή συνεχίζει να αναπτύσσεται, να επεκτείνεται και να παρέχει αμέριστη τη βοήθειά της στους πιστούς που συρρέουν στο χώρο του καθολικού της.